Uncategorized

Tilapäiskotina toimiminen

Monia eläinrakkaita kiinnostaa tilaäiskotina toimiminen jollekin eläimelle, mutta harva tietää toiminnasta tarpeeksi. Olen itse mukana Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa ja yritän tässä nyt vastata niihin yleisimpiin kysymyksiin tilapäiskotitoimintaan liittyen.

Kaikki yhdistyksen eläimet on majoitettuna tilapäiskoteihin, eli ihan tavallisiin perheisiin. Eläinkoordinaattorit vastaavat yhdistyksen eläimistä, eli koordinoivat sitä minne eläimet sijoitetaan ja ottavat puheluita vastaan, niin adoptoinnista kiinnostuneilta kun yhdistykselle tulevista eläimistä.

No mistä eläimet sitten tulevat?
Suurin osa eläimistä tulee niiden entisiltä omistajilta. Luopumiseen voi olla monta syytä, elämäntilanteen muutokset ovat niitä yleisimpiä, esim. muutto, taloudellinen tilanne, sairaus tai jopa kuolema. Yhdistys ei ikinä ota vastaan suoraa löytöeläimiä. Löytöeläimistä huolehtii yleensä joku alueen eläinhoitola, jolta kunta nämä palvelut ostaa. Löytöeläimiä säilytetään pari viikkoa. Jos tässä ajassa omistajaa ei ole löytynyt, eläin ei  oikeastaan enää kuulu kellekään. Tällöin löytölä voi etsiä eläimelle uuden kodin, lopettaa sen tai tehdä yhteistyötä muiden tahojen kanssa, jotka etsivät eläimille uusia koteja. Tällä tavoin myös eläinsuoleuyhdistykselle joitakin löydettyjä eläimiä tulee. Osa eläimistä saattaa tulla myös valvontaeläinlääkärin kautta, eli valvontaeläinlääkäri on joutunut ottamaan eläimen huostaan ja luovuttaa sen yhdistykselle.

Millaisia eläimiä yhdistykselle tulee ja voinko vaikuttaa siihen millaisia otan hoitoon?
Tavallisimpia yhdistykselle tulevia eläimiä ovat kissat, koirat ja kanit. Tulevat eläimet voivat kuitenkin olla mitä vain! Toisinaan tulee käärmeitä ja kilpikonnia, viime vuonna on tullut myös hamsteri, marsuja sekä kanoja ja ankkoja. Jos asut kerrostalossa, on varmaankin sanomattakin selvää, ettei kukaan tuo sinne ankkoja hoitoon. Tilapäiskodin ei ikinä ole pakko ottaa mitään eläintä vastaan, kaikista kysytään aina ennakkoon. Jos tilapäiskoti on allerginen vaikkapa kissoille, voi aivan hyvin ilmoittaa, ettei ota hoitoon kuin koiria. Kaikki rajoitukset kannattaakin mainita heti kättelyssä, emme halua että kukaan ottaa hoitoonsa eläintä, jonka kanssa ei sitten pärjääkään. Toki jos rajoitteita on todella paljon, esimerkiksi haluaisi toimia tilapäiskotina vain pienille koirille tai hamstereille, niin silloin pitää pohtia onko tilapäiskotina toimiminen ajankohtaista juuri nyt. Pieniä koiria ja hamstereita tulee yhdistykselle hyvin harvoin (ja jos tulee, niin tilapäiskoti löytyy yleensä helposti), joten jos haluaa huolehtia vain näistä ”suosituista” eläimistä, voi olla että hoidokkia saa odottaa todella kauan, ehkä jopa ikuisesti.

Millaisia tilapäiskoteja sitten tarvitaan?
Hyvin monenlaisia. Eniten yhdistyksellä on kissoja, joten niiden tilapäiskoteja tuskin koskaan on liikaa. Koirakodeista on myös jatkuva pula, sillä koiria on todella monenlaisia. Jos tuleva koira ei vaikka tule toimeen lasten eikä muiden lemmikkien kanssa ja pelkää miehiä, niin on varmaankin selvää, että tällaista paikkaa ei välttämättä ihan heti ole saatavilla. Monella tilapäiskodilla kun on myös omia lemmikkejä. Muiden eläinten kohdalla kanit ovat yleisimpiä hoidokkeja, niidenkin tilapäiskoteja tarvitaan jatkuvasti. Harvinaisemmille hoidokeille, kuten linnuille ja matelijoillekin tarvitaan aina välillä paikkaa, mutta onneksi harvemmin. Punakorvakilpikonnat ovat ikävän pitkään viipyviä hoidokkeja, niille kun ei koteja kovin helposti löydy.

mokka_liivikuva

Mitä tilapäiskodilta vaaditaan?
Kykyä huolehtia hoidettavasta lemmikistä. Kaikkea ei tarvitse osata, apua saa ja pitääkin pyytää jos sit tarvitsee. Usein tärkeintä on antaa eläimelle rauhallinen ympäristö, ruokaa ja vettä. Lisäksi tietysti pitää tarkkailla eläimen vointia ja hoitaa sitä sen mukaan. Useat eläimet leikkautetaan yhdistyksen toimesta, joten yleensä ainakin yksi eläinlääkärireissu pitää hoidokin kanssa tehdä. Yhdistys maksaa eläimen eläinlääkärikulut, mutta jokaisesta käynnistä on sovittava koordinaattorin kanssa ennakkoon. Ruoka- ja tarvike hankinnoissa autetaan myös tilanteen mukaan.

Kuinka pitkään hoidokkiin pitää sitoutua?
Pääsääntöisesti eläimet ovat tilapäiskodissa niin kauan, kunnes ne saavat kodin. Koirat viipyvät harvemmin yli puolta vuotta, kissat taas keskimäärin pidempään. Jotkut eläimet, kuten punakorvakilpikonnat saattavat olla yhdistyksellä vuosia. Ikinä ei kuitenkaan eläimen viipymistä voi ennakoida, aina välillä yllättää miten pitkään jotkut ovat yhdistyksellä olleet, toisinaan taas ”vaikeat” tapaukset saattavat saada kodin yllättävän nopeasti. Tilapäiskodilla saattaa toki myös tulla elämäntilanteen muutoksia vastaan, esimerkiksi muutto yhdistyksen toiminta-alueen ulkopuolelle saattaa olla syy vaihtaa tilapäiskotia. Eläimiä ei kuitenkaan koskaan haluta turhaa siirrellä paikasta toiseen, joten jokaisen tilapäiskodin olisi hyvä miettiä mahdollisia ongelmatilanteita etukäteen, jotta turhilta siirroilta vältytään.

Mitä jos haluankin itse adoptoida meille tulleen hoidokin?
Ei olisi ensimmäinen kerta kun näin käy. Eläimelle pyritään etsimään aina sille paras mahdollinen koti. Kannattaa aina asennoitua tulevaan lemmikkiin hoidokkina, eli se on nyt vain jonkin aikaa hoidossa, se ei ole sinun. Jos haluat ja pystyt tarjoamaan hoidokillesi loppuelämän kodin, niin ilmoita siitä eläinkoordinaattorille. Hän arvioi tilanteen ja voi hyvinkin olla, että saat adoptoida eläimen.

Jäikö vielä jokin mietityttämään? Ohitinko jonkun oleellisen kysymyksen? Kommentteihin saa laittaa lisää kysymyksiä, vastaan niin kyllä. Jos tilapäiskoti toiminta kiinnostaa enemmän, ota yhteyttä alueellasi toimivaan yhdistykseen. Jos taas huomasit, ettei tilapäiskotitoiminta ole sinulle, mutta haluaisit silti tehdä jotakin eläinten hyväksi, niin lähde ihmeessä yhdistyksen toimintaan mukaan. Pirkanmaalla järjestämme paljon tapahtumia ym. varainkeruuta, johon tarvitaan aina uusia innokkaita vapaaehtoisia mukaan. Toiminnassa tutustuu hienoihin ihmisiin ja jokainen pääsee auttamaan omalla tavallaan.

Voit myös adoptoida jonkun kotia tarvitsevan tai lahjoittaa ruokaa, tarvikkeita tai rahaa yhdistykselle. Aina on tarvetta erityisesti kissojen ruualle ja hiekalle, sekä tietysti rahalle, jotta kaikkien eläinten eläinlääkärikulut saadaan maksettua. Ruoka- ja tarvikelahjoituksia voi tuoda Onnen Lemmikkeihin ja meiltä löytyy myös keräyslipas pienemmille käteislahjoituksille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *