kirjavinkki, koirat

Kirjavinkki: Koiran ruokinta

Kirjoittanut: Merja Hellemann, Petri Marjeta

Koirien ruokinta puhuttaa paljon ja mielipiteitä siitä miten koiria pitäisi ruokkia on varmasti yhtä paljon kuin koirien omistajia. Niinhän se vain väkisinkin on, että ”mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille”. Tämä mainitaan myös kirjassa, joten jos nyt jotain koirien ruokintaan liittyvää opusta aiotte lukea, niin tässä on kohtuu hyvä perusteos. Raakaruuan syöttäjille on olemassa tähän tiettyyn ruokintatyyliin keskittyviä kirjoja, joten jos koiran ruokinnan perusasiat ovat jo jollakin tasolla hallussa ja erityisesti raakaruokinnasta haluaa lisätietoa, niin silloin tämä kirja ei ole sinulle.Koiran ruokinta

Kirjassa käydään läpi myös koiran anatomiaa, lähinnä siis suoliston toimintaa. Ruuansulastusjärjestelmän tunteminen tai sen toiminnan ymmärtäminen on hyvin tärkeää, jos ruokinta-asiat mietityttävät.

Tässä muutamia pointteja kirjasta:

  • valkuaisen sulavuus ja biologinen arvo: Kasviksista peräisin olevat valkuaiset sulavat heikommin kuin lihasta peräisin olevat. Biologinen arvo ilmaisee, kuinka suuren osuuden saamastaan valkuaisesta eläin pystyy käyttämään hyväkseen kudosten muodostamiseen. ”Hyvät, hyvin sulavat ja arvokkaan valkuaisen lähteet ovat kaikki eläinperäisiä ja kalliita. Kasvisten ja viljatuotteiden etu on huokea hinta, mutta ne eivät yksinään riitä tyydyttämään koiran valkuaisen tarvetta heikon sulavuutensa ja huonon biologisen arvonsa vuoksi.” Jos syötätte kuivaruokia, älkää siis missään nimessä tuijottako vain esim.  valkuaispitoisuutta, koska tässä arvossa on sekä kasvis- että eläinperäiset valkuaiset. Katsokaa raaka-aineita.
  • Lihan lisääminen kuivaruokaan vaikuttaa positiivisesti kokonaissulavuuteen, koirien viihtyvyyteen ja työkykyyn. Tämä on todettu Suomessa vuonna 1998 tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimus tehtiin työkäytössä oleville ja tarhaoloissa eläville saksanpaimenkoirille.
  • Niille, jotka haluavat perehtyä ruokintalaskelmiin, löytyy kirjasta myös esimerkkejä tähän aiheeseen.

Kokonaisuudessaan kirja on siis loistava perusteos. Raakaruuan syöttäjät voivat siis myös saada kirjasta jotain irti, mutta monet raakaruuan syöttäjät varmaankin ovat vahvasti erimieltä joidenkin asioiden kohdalla. Kannattaa kaikessa lukemassaan muistaa olla kriittinen, mutta samalla tietysti pitää mieli avoinna ja miettiä mitä asioita tästä voisi ottaa opiksi. Parhaiten ruokinnan onnistumisesta kertoo varmaankin koiranne kunto, turkki jne. Ulostetta on myös hyvä tarkkailla, se kertoo nopeammin ruuan sopivuudesta / sulavuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *